Tarief van de fotograaf

DEEL 1: 
APPARATUUR

Hoe is het tarief van een beroepsfotograaf is opgebouwd?

Voor diegene die een fotograaf wil inhuren en  die van zijn hobby zijn werk wil maken. De klant die zich afvraagt: 

“Waarom is een fotoshoot zo duur?” 
of 
“Hoe komt het dat deze fotograaf zo weinig vraagt en zoveel levert, kan dit wel?” 
of 
“Wat is nu toch het verschil tussen de ene fotograaf en de andere?” 
of 
“ De fotograaf heeft zijn camera al aangeschaft zou je denken en verder zijn er toch geen kosten?” 
of  
Waarom krijg ik  niet alle foto’s  dat kost toch niets extra's? “

PhotoLaP geeft u in de komende artikelen uitleg over de kosten en prijsopbouw van de fotograaf en het verschil tussen fotografen en het aanbod wat u krijgt.  
Zodat u uiteindelijk een goede keuze kunt maken en een fotograaf kiest die bij u past.

DEEL 1 :
APPARATUUR

Dit artikel is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de uitleg over de kosten van een fotograaf,  want zonder apparatuur heeft u geen fotograaf.

Fotograferen is niet goedkoop. 
Je hebt de gewone apparatuur nodig zoals fototoestel, lenzen en flitsers.  De meeste fotografen hebben meerdere toestellen, zodat ze niet de fout in gaan als iets stuk gaat of omdat ze meerder soorten fotoshoots doen. Zoals bijvoorbeeld portretfotografie en productfotografie. En dan zijn er natuurlijk nog de accessoires, zoals kabels, tassen, rugzakken, koffers, batterijen, opladers, kaartlezers, flitsers, lampen, achtergronden, reflectoren, opslagkaarten, schoonmaak sets, etc., etc.  
De foto’s moeten worden verwerkt en soms bewerkt worden.   

Daarvoor is een goede computer nodig met speciale software, waarvan de legale licenties zeker niet goedkoop zijn! En natuurlijk ook nog back-upsystemen zoals een Nas of een cloud zodat uw foto's niet zomaar kwijt raken. 


Sta je als fotograaf voor kwaliteit zoals wij dat doen  dan zijn goede beeldschermen die gekalibreerd zijn essentieel. Alle apparatuur dient ook verzekerd te zijn en te worden vervangen als het stuk is en je moet mee met de ontwikkelingen in de branch. Dit houdt in dat je eens in de zoveel tijd de software, computer en camera zal moeten vervangen.
Niet elke camera en elke lens is passend voor elke soort fotoshoot er zijn tenslotte niet voor niets expertises in de fotografie.
Zo heeft een product fotograaf andere apparatuur nodig dan een vastgoedfotograaf of een portret fotograaf. Dit wil  natuurlijk niet zeggen dat een portret fotograaf ook niet af en toe aan product fotografie doet of vastgoed fotografie. Echter als de fotograaf meerder soorten fotografie aanbied zal hij ook meer soorten apparatuur moeten hebben.  De apparatuur kan natuurlijk ook gehuurd worden. De kosten voor het huren van apparatuur is niet goedkoop en heeft zo zijn nadelen. 
En dan is er nog onderhoud, de tijd om de apparatuur schoon te maken, te up-daten en klaar te maken voor de volgende shoot.

Binnenkort treft u op onze blogpagina
Deel 2 van de serie "Tarief van de fotograaf":  Verwerken en Bewerken van de foto’s.

De prijs voor een fotosessie van PhotoLaP is in balans voor de fotograaf en voor de klant.
Wij werken met pakketten (basis, medium, large) zodat een fotosessie voor iedereen betaalbaar is.  Nieuwsgierig naar ons werk? Kijk op onze website www.photolap.nl Wilt u een prijs opgave voor een fotosessie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Als u wilt kunt u dit artikel delen op Linkedin of op Facebook